Vanaf 1 januari 2015 treedt de Vlaamse dakisolatienorm in werking. Vanaf dan zal het ontbreken van dakisolatie zwaarder doorwegen op de globale beoordeling van de woningkwaliteit. Hierdoor zal vanaf 2020 de afwezigheid van dakisolatie volstaan om een woning ongeschikt te laten verklaren, waardoor ze ook niet meer verhuurd mag worden.
Wat bepaalt de norm?
De norm zal gelden voor alle zelfstandige woningen gelegen in het Vlaamse Gewest.
- De dakisolatienorm zal dus ook van toepassing zijn op zelfstandige woningen die door de eigenaar zelf worden bewoond.
- De dakisolatienorm zal toegepast worden op eengezinswoningen, studio’s en appartementen, maar niet op kamers.
Als minimumnorm wordt een R-waarde dakisolatie van 0,75m² K/W genomen. Dit stemt overeen met een laag specifiek isolerend materiaal van 3 à 4cm (maar dit verschilt naargelang het materiaal dat wordt gebruikt). Als isolatiemateriaal wordt beschouwd: de materialen die een lambdawaarde hebben van hoogstens 0,10 W/mK. Een geïsoleerde zoldervloer bij onverwarmde en onbewoonde zolder, wordt als geïsoleerd dak beschouwd.
Er wordt enkel rekening gehouden met feitelijke vaststellingen. Dat betekent dat er vanaf 1 januari 2015 alleen strafpunten worden toegekend als:
- het Energieprestatiecertificaat (EPC) een feitelijk vastgestelde R-waarde vermeldt lager dan 0,75 m² K/W. Er wordt dus geen rekening gehouden met default-waarden.
- uit feitelijke vaststellingen van de technische onderzoeker woningkwaliteit blijkt dat er geen dakisolatie aanwezig is. De technische onderzoeker woningkwaliteit zal dit alleen zelf beoordelen als het EPC niet beschikbaar is of als het EPC enkel een default-waarde vermeldt.
Wat betekent dit voor de huiseigenaar?
- Indien uw dak nog niet geïsoleerd is, doet u dat best zo snel mogelijk. Momenteel kan u daarvoor immers nog steeds aanspraak maken op premies. Eenmaal dakisolatie verplicht is, is het niet onwaarschijnlijk dat deze premies verlaagd of geschrapt worden en/of dat de minimumnormen verstrengd worden. Het is natuurlijk wel zo dat wij aanraden een betere isolatiegraad dan de hogervermelde minimumnorm te voorzien, en te trachten een R-waarde van minimaal 3 a 4 te verzekeren. Om aanspraak te maken op premies zal u sowieso heel wat beter moeten doen dan de opgelegde minimumnorm.
- Wanneer u een EPC laat opmaken voor een woning met dakisolatie is het in uw belang dat deze ter plaatse vastgesteld kan worden door de energiedeskundige. Bij recentere woningen zal er bij 'ontstentenis' immers van uitgegaan worden dat dakisolatie aanwezig is, maar dat zal niet volstaan voor het aantonen van de aanwezige dakisolatie.