Overslaan en naar de inhoud gaan

 

Thermografie - de opname van infrarood- of warmtebeelden - is een prachtige technologie voor het blootleggen van thermische mankementen aan een huis, en van heel wat andere zaken die voor het gewone oog onzichtbaar blijven. 

Controle isolatie en koudebruggen

Een thermografische camera laat toe om beelden vast te leggen van de thermische toestand van objecten. Van alle punten in een beeld kan je zien welke temperatuur er heerst. Wanneer het buiten koud is, en een huis verwarmd wordt, zal het gehele huis natuurlijk relatief warmer zijn dan de niet-verwarmde omgeving. Wanneer er ergens een koudebrug is, bijvoorbeeld door het ontbreken van isolatie, zal die plaats - langs buiten gezien - echter heel wat warmer zijn dan de rest van de muur: er ontsnapt extra veel warmte naar buiten. Andersom kan je binnen in de woning koude plekken waarnemen. Hierdoor krijg je een goed zicht op het isolatieniveau en de kwaliteit van de plaatsing.

Hieronder ziet u een thermografische opname, waarop heel wat te zien is: het venster met enkel glas laat natuurlijk heel wat koude binnen (blauw). De glazen raamversiering die ervoor hangt fungeert enigszins als 'dubbel glas', en dit isoleert duidelijk al heel wat beter! (In dit geval zal er door convectie achter de versiering natuurlijk nog steeds koude binnenkomen via dat gedeelte.) Boven het raam zien we de goed isolerende werking van hout, en daarboven zien we dan weer erg duidelijk de steunbalk die boven het raam geplaatst werd, en de spouwmuur onderbreekt. Dit is een typische koudebrug in oudere huizen. Ook de aanzet van muur naar plafond en binnenmuur naar buitenmuur vertonen gelijkaardige verschijnselen. 

 

Thermografie kan koudebruggen feilloos blootleggen

Controle luchtdichtheid

Niet enkel het isolatiepeil, maar ook de luchtdichtheid van een woning kan vastgelegd worden door middel van een thermografische camera. Hierbij wordt dan ook gebruik gemaakt van een blowerdoor, een grote ventilator die in een deuropening geplaatst kan worden.  Wanneer de woning hiermee in onderdruk geplaats wordt - d.w.z. de ventilator zuigt lucht naar buiten - zal langs alle spleten en kieren koude buitenlucht binnendringen. Ook dit kan met een thermografische camera mooi vastgelegd worden. U krijgt met andere woorden een visuele weergave van de luchtdichtheid van uw woning, van de zwakke plaatsen - waar lucht gemakkelijk binnendringt - en van de plaatsen waarover u zich absoluut geen zorgen moet maken. 

Hieronder ziet u een typisch beeld van een luchtlek: onregelmatige 'tongen' geven aan waar het meeste koude lucht naar binnen komt. Hier tussen het raam en het kader. 

 

Typisch beeld van een luchtlek: onregelmatige 'tongen' geven aan waar het meeste koude lucht naar binnen komt