Overslaan en naar de inhoud gaan

Belang van luchtdichte ventilatiekanalen

Een goede luchtdichtheid van ventilatiekanalen zorgt er niet alleen voor dat de benodigde ventilatiedebieten in de verschillende kamers aankomen. Doordat er onderweg geen verliezen zijn van ventilatielucht, kunnen de motoren van de ventilatie-unit op een lager toerental draaien, wat de installatie niet alleen energiezuiniger maakt, maar vooral ook stiller.
De luchtdichtheid van kanalen wordt echter nog veel belangrijker wanneer er wordt verwarmd of gekoeld via de ventilatielucht.

Een goede luchtdichtheid van de ventilatiekanalen zorgt bovendien ook voor een beter E-peil van de woning. Door het verhogen van de uitvoeringskwaliteit (m-factor) van de ventilatie-installatie, vermindert het energieverbruik van de woning, wat zich vertaalt in een gunstiger EPB-berekening.

De testen kunnen zowel worden uitgevoerd in het kader van de E-peilberekening in EPB (verbetering van de m-factor voor ventilatie), als om het behalen van de voorgeschreven luchtdichtheidsklasse van de ventilatiekanalen aan te tonen ten aanzien van de bouwheer of opdrachtgever.

Luchtdichtheidsmetingen van ventilatiekanalen worden uitgevoerd conform normen NBN EN 13779 en NEN-EN 12237:2003.

Aan te leveren gegevens

Parameters met betrekking tot de oppervlakte van het geteste oppervlak van de ventilatiekanalen worden, tenzij anders overeengekomen, aangeleverd door de klant. De installateur van het ventilatiesysteem kan u via het asbuilt-ventilatieplan hierbij zeker verder helpen.

Prijs voor standaard wooneenheden

Onderstaande prijzen gelden voor woningen voorzien van één standaard ventilatiesysteem C of D; prijzen in euro, excl. BTW en per meting:

  Kostprijs
Systeem C 300,-
Systeem D 350,-

Bij de meting van de luchtdichtheid van een balansventilatiesysteem (systeem D) wordt zowel een test op de toevoer- als op de afvoerkanalen uitgevoerd. Bij een systeem C uiteraard enkel op de afvoerkanalen.
Indien de luchtdichtheidsmeting van de ventilatiekanalen tegelijkertijd met een blowerdoortest op de woning kan gebeuren, geven we een combinatiekorting van 100 euro op de totaalprijs.

Prijs voor appartementen en studio's

Onderstaande prijzen gelden voor standaard appartementen die apart opgemeten dienen te worden; prijzen in euro, excl. BTW en per meting:

  Systeem C Systeem D
1 appartement 300,- 350,-
2 appartementen 180,- 210,-
3-5 appartementen 140,- 160,-
6+ appartementen 100,- 120,-

Ook hier kunnen we bijkomende kortingen aanbieden indien deze metingen worden uitgevoerd, gelijktijdig met een blowerdoortest. Neem contact op voor onze beste prijzen voor uw project.